Veiviser til HMS-regelverket

Artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon eller lovverk

Sjekk oppblåsbare redningsvester jevnlig

Arbeidstilsynet advarer mot arbeidsulykker som kan skje ved at oppblåsbare redningsvester ikke fungerer når man faller i vannet. Utfordringen gjelder blant annet for arbeidstakere i havbruksnæringen.

Oppblåsbare redningsvester er personlig verneutstyr som skal hindre at arbeidstakere som faller i vannet drukner. Slike vester har en utløsermekanisme som aktiverer en gasspatron, som igjen sørger for å blåse opp vesten. Som regel blåses redningsvesten opp automatisk, men oppblåsingsmekanismen kan også utløses manuelt.

Arbeidsgiver har ansvaret
For at en oppblåsbar redningsvest skal virke etter hensikten, må den vedlikeholdes og oppbevares riktig.

- Oppblåsbare vester som ikke fungerer, kan føre til fatale ulykker. Som med alt annet personlig verneutstyr må arbeidsgiver sørge for gode rutiner for kontroll og vedlikehold, og for å gi god informasjon og opplæring i bruken av de oppblåsbare vestene, sier Stig Magnar Løvås, regiondirektør i Arbeidstilsynet Midt-Norge.

Arbeidstilsynet fører tilsyn med behov, bruk, opplæring og vedlikehold av personlig verneutstyr i arbeidet.

- Ta vare på brukerinformasjonen som følger med vestene og gjennomgå den sammen med arbeidstakere som skal bruke dem, sier Løvås.

Oppblåsingsmekanismen kan svikte
For at vesten skal kunne blåses opp ved fall i vannet, må gasspatronen som er festet til vesten ikke være løsnet. En løs eller skadet gasspatron kan føre til at redningsvesten ikke utløses og dermed ikke gir den beskyttelsen mot drukning som den er ment å gi. Problemet er kjent gjennom kontrollmyndigheters tester og erfaringer både i Norge, Sverige og i Europa for øvrig. Norske og svenske kontrollmyndigheter har testet oppblåsbare vester og har funnet at gasspatronen kan løsne.

- Arbeidsplasser som bruker oppblåsbare redningsvester i arbeidet, bør sjekke vestene jevnlig og oppbevare dem riktig. Slurv med dette kan føre til at liv går tapt, advarer Løvås.

Sjekkliste for oppblåsbare redningsvester

  • Undersøk jevnlig om gasspatronen er ubrukt og sitter på plass.
  • Sjekk at luftblæren er hel.
  • Sikre at utløsertabletter eller andre utløsermekanismer byttes så ofte som produsenten av vesten krever. Feil oppbevaring av vesten kan føre til at utløsertabletten forsteines og at redningsvesten ikke virker.
  • Sørg for grundig opplæring og sikre at arbeidstakere kjenner vesten og vet hvordan den utløses manuelt. Prøv gjerne å flyte i vesten ved å koble fra utløsermekanismen og blåse opp vesten med det manuelle munnstykket.
  • Oppbevar vesten på et tørt sted når den ikke er i bruk.
  • Ta eventuelt kontakt med leverandøren for mer informasjon om krav til oppbevaring, bruk og vedlikehold av vesten.

Se også sikkerhverdag.no: Slik vedlikeholder du den oppblåsbare redningsvesten.

Sist endret: Oppdatert av: Arbeidstilsynet