Veiviser til HMS-regelverket

Ftalater i leketøy og småbarnsprodukter

Ftalater er en stoffgruppe som brukes som mykner i PVC-plast. De er ikke kjemisk bundet til plasten og kan derfor avgis ved bruk.

Hvis barn stadig suger eller tygger på produkter med ftalater, er det fare for uheldige langtidsvirkinger, for eksempel nedsatt fruktbarhet.

Det er derfor forbud mot enkelte ftalater i leketøy til barn, og andre småbarnsprodukter. For ftalatene DEHP, DBP og BBP er det et generelt forbud i leketøy og småbarnsprodukter. Ftalatene DIDP, DINP og DNOP er forbudt i leketøy og småbarnsprodukter som barn kan suge eller tygge på.  

Eksempler på produkter som er omfattet av forbudet

Alt leketøy til barn er omfattet av forbudet mot DEHP, DBP og BBP. For ftalatene DIDP, DINP og DNOP gjelder forbudet bare leketøy som barna kan putte i munnen. Som en hovedregel regner man med at dersom et produkt er mindre enn 5 cm i høyden, bredden eller dybden, så kan barnet putte det i munnen. Oppblåsbare leker skal vurderes i tom tilstand.

Småbarnsprodukter er produkter som er laget for å lette barns søvn og avslapning, som brukes til hygiene eller som barn kan mates med eller tygge på. Barnevogner, babystoler, bilseter, stellematter, lekematter, madrasser, smekker, biteringer, narresmokker og regnvotter til små barn er eksempler på sped- og småbarnprodukter som omfattes av forbudet. 

Produkter som kan komme i kontakt med næringsmidler

Produkter som for eksempel smokker til tåteflasker, kopper og skjeer, omfattes ikke av disse bestemmelsene, men av bestemmelser om materialer og gjenstander i kontakt med næringsmidler. Dette regelverket håndheves av Mattilsynet.

 

Relevante lenker

Publikasjoner

Regelverk

Tilsynsmyndighet

Har du spørsmål, ta kontakt med:

Nettsiden viser typiske krav til virksomheter i ulike bransjer. Opplistingen av krav er ikke uttømmende, og det tas forbehold om at feil kan oppstå. Den enkelte virksomhet må sørge for at alle aktuelle krav etterleves. Ved spørsmål, ta kontakt med ansvarlig tilsynsmyndighet.

Sist endret: Oppdatert av: Miljødirektoratet